BEKKENBODEM REEDUCATIE

Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. De kinesitherapeute, die gespecialiseerd is in bekkenbodemproblemen zoals bv. ongewild urineverlies, kan u door middel van oefeningen leren om de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen, met andere woorden, de bekkenbodem bewust te leren gebruiken.

De bekkenbodem is een grote spiermassa die het bekken onderaan ondersteunt. De urinebuis loopt er dwars doorheen. Als we de bekkenbodemspieren samentrekken, dan houden we onze plas op. Wanneer de bekkenbodem verzwakt is, dan kan dat ophouden een probleem worden. Kinesitherapie speelt bij de behandeling van incontinentie een cruciale rol, want net zoals andere spieren in ons lichaam kunnen ook de bekkenbodemspieren getraind worden.

De meeste patiënten komen negen keer naar de kinesitherapeut voor een sessie van telkens een half uur. We beginnen altijd met een gesprek, waarbij we in gewone mensentaal uitleggen wat de aandoening is en wat wij eraan gaan doen. En dan is er uiteraard nog de eigenlijke kinesitherapie, waarbij men je allerlei oefeningen zal aanleren om de bekkenbodem te versterken. De bedoeling is dat deze oefeningen thuis voortgezet worden. In het begin moet dat dagelijks en vrij intensief gebeuren, na verloop van tijd moet je de spieren alleen nog maar onderhouden. Het thuis oefenen is de sleutel naar uiteindelijk en blijvend succes!

Indien u problemen hebt van urineverlies, meldt het aan uw arts en praat erover. Deze kan u doorverwijzen naar onze gespecialiseerde bekkenbodemtherapeute. Een klein beetje last van incontinentie? Stel een doktersbezoek dan niet uit. Hoe sneller je met een behandeling start, hoe beter de resultaten. Ook indien u preventief wil werken geeft de bekkenbodemtherapeute u graag de nodige uitleg. Incontinentie is geen probleem van later, maar iets om nu al aan te werken!